HPV 18+ campagne 2023 – Huisartsenpraktijk Lambertus – Venlo-Blerick
Leeuwerikplein 1 B 5922 VL Venlo-Blerick
Header afbeelding

Terug naar overzicht

HPV 18+ campagne 2023

Wat is HPV?
HPV staat voor humaan papillomavirus. Dis is een heel besmettelijk virus dat zes soorten kanker kan veroorzaken. Er zijn meer dan 100 typen HPV. Door de typen 16 en 18 ontstaat het mest HPV-kanker. HPV kan leiden tot kanker in de mond- en keelholte, penis, anus, vagina, schaamlippen en baarmoederhals.

Een besmettelijk virus
Door seks of door elkaar op intieme plekken aan te raken kan je HPV overdragen. Het virus verspreidt zich niet alleen via de penis en vagina, maar ook via de handen en mond. 8-% van de mensen raakt hierdoor in hun leven besmet! Meestal ruimt je lichaam het virus binnen twee jaar op. Ieder jaar krijgen in Nederland ongeveer 1.500 mensen kanker door HPV.

Alleen in 2023 gratis
Iedereen die tussen 1 januari 1996 en 31 december 2003 geboren is, krijgt de vaccinatie in 2023 gratis. Plan je eerste afspraak direct, zodat je beide prikken in 2023 kunt halen niet zelf hoeft te betalen.

Niet te laat
Het vaccin beschermt het best als je nog geen seks hebt of intiem bent met iemand. Maar ook als je al seks hebt, beschermt de vacciantie je tegen een HPV-besmetting in de toekomst. Het is dan dus zeker niet te laat om de vaccinatie te nemen.

Ook voor mannen
De vaccinatie is belangrijk voor iedereen. Ook als man kun je besmet raken met HPV en hierdoor kanker krijgen. Als je de vaccinatie haalt, bescherm je jezelf en je partner.

Kies zelf een plek en tijd

Wil je de HPV-vaccinatie halen? Maak nu een afspraak op www.hpvafspraak.nl met je DigiD. Kies zelf wanneer en waar je de vaccinatie wilt halen. Geen DigiD? Maak je afspraak dan telefonisch via 0800-1608.

Twee prikken
Voor een goede bescherming heb je twee prikken nodig met minimaal vijf maanden ertussen. Uit onderzoek blijkt dat het vaccin je voor ongeveer 95% beschermt tegen langdurige HPV-infecties door de typen 16 en 18.

Geen blijvende bijwerkingen
In Nederland zijn al ruim een miljoen jongeren gevaccineerd tegen HPV. Er is continue onderzoek naar bijwerkingen. Je kan na de vaccinatie even moe zijn of een pijnlijke arm krijgen. En er is een kleine kans op koorts of misselijkheid. Blijvende bijwerkingen zijn niet bekend.

Toestemming voor het delen van jouw gegevens
Als je een afspraak maakt voor de vaccinatie vraagt de GGD of ze de vaccinatiegegevens samen met jouw persoonsgegevens mogen delen met het RIVM.

Als je hiervoor toestemming geeft, kan je bij het RIVM inzien welke vaccinaties je gekregen hebt. Zo’n overzicht kan handig zijn bij een bezoek aan een (huis)arts of ziekenhuis. Het RIVM houdt met de gegevens ook de volksgezondheid goed in de gaten.

Handige tips
Vergeet niet een geldig identiteitsbewijs (ID-kaart of paspoort) mee te nemen!
Je krijgt de prik in de bovenarm. Draag kleding met korte of losse mouwen, zodat je deze makkelijk kan opstropen.
Vind je het spannend? Geef het aan bij diegene die jou prikt, zodat die daar rekening mee kan houden.

Publicatiedatum: 08-03-2023